Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα “Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ” που σκοπό έχει την ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο της Δράσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Μέσω του προγράμματος οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες που διατίθενται στην αγορά προκειμένου να εκσυγχρονίσουν την παραγωγική, εμπορική και διοικητική λειτουργία τους, να αναβαθμίσουν τον τρόπο επικοινωνίας και συνεργασίας τους (εισάγοντας νέες μορφές υβριδικής εργασίας), να βελτιώσουν τις ηλεκτρονικές τους συναλλαγές με πελάτες και συνεργάτες (ηλεκτρονικό εμπόριο), και να αυξήσουν την ασφάλεια των ψηφιακών λειτουργιών τους.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μια σε μια διευρυμένη γκάμα επιχειρήσεων, περιλαμβάνοντας κλάδους όπως αγρο-διατροφή, υγεία-φαρμάκα, τεχνολογία, πληροφορική και επικοινωνίες, ενέργεια, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφορές, υλικά-κατασκευές, τουρισμός, πολιτισμός, δημιουργικές βιομηχανίες, μεταποίηση. Το ύψος της επιδότησης (η οποία θα παρέχεται μέσω κουπονιών voucher) ανά επιχείρηση φτάνει το 90%.
Περισσότερες πληροφορίες για τους όρους και της προϋποθέσεις δείτε παρακάτω.
1. Στόχος της Δράσης
Στόχος του Προγράμματος «ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΜΕ» είναι η ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων της οικονομίας.
Μέσω του Προγράμματος, οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις μπορούν να ενισχυθούν προκειμένου να
εκσυγχρονίσουν την παραγωγική, εμπορική και διοικητική τους λειτουργία
αναβαθμίσουν τον τρόπο επικοινωνίας και συνεργασίας και να εισάγουν νέες μορφές υβριδικής εργασίας (hybrid workplace)
ψηφιοποιήσουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με πελάτες και συνεργάτες, περιλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού εμπορίου
αυξήσουν το επίπεδο ασφάλειας και εμπιστοσύνης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μέσω της αξιοποίησης νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.
Για τον σκοπό αυτό, το Πρόγραμμα «ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΜΕ» θα παρέχει επιταγές (vouchers) που θα διατεθούν για την απόκτηση, μέσω αγοράς ή μίσθωσης, νέων ψηφιακών εργαλείων
2. Επιλέξιμοι Δικαιούχοι
Στο πλαίσιο του Προγράμματος ενισχύονται υφιστάμενες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ, και για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
Δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια με ελληνικό ΑΦΜ.
Είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο Πρόγραμμα.
Έχουν ιδρυθεί/ συσταθεί πριν την 01.01.2022
► Ως επιλέξιμη δραστηριότητα για τους σκοπούς του Προγράμματος νοείται κάθε οικονομική δραστηριότητα που ασκείται στην ελεύθερη αγορά, εκτός εκείνων που αποτυπώνονται ως μη επιλέξιμες προς ενίσχυση στο πλαίσιο του Κανονισμού 1407/2013 (de minimis).
► Σε περίπτωση που μία επιχείρηση δραστηριοποιείται σε περισσότερους του ενός ΚΑΔ, για την εκτίμηση της επιλεξιμότητας λαμβάνεται υπόψη ο ΚΑΔ Κύριας Δραστηριότητας κατά την υποβολή της αίτησης.
► Επιπλέον, στο πλαίσιο του Προγράμματος εξαιρούνται:
δραστηριότητες μη εμπορικού χαρακτήρα, όπως δραστηριότητες δημόσιας διοίκησης και υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, δραστηριότητες οργανώσεων, δραστηριότητες νοικοκυριών, καθώς και δραστηριότητες εξωχώριων οργανισμών,
δραστηριότητες που συνδέονται με την εφαρμογή της αρχής της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» (2021/C 58/01)
Επιμέρους Κατηγορίες Δικαιούχων
Οι δικαιούχοι του Προγράμματος εντάσσονται στις ακόλουθες διακριτές κατηγορίες και υποκατηγορίες με κριτήριο την απασχόληση (εξαρτημένη εργασία):

Όπου μ, οι Ετήσιες Μονάδες Εργασίας της επιχείρησης
3. Επιλέξιμες Δαπάνες
Επιλέξιμη προς επιδότηση από το Πρόγραμμα είναι η προμήθεια ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και συναφών με αυτές συμπληρωματικών υπηρεσιών, μέσω συστήματος επιταγών (vouchers).
► Κάθε δικαιούχος της Κατηγορίας 1 δύναται να χρηματοδοτηθεί για την αγορά μίας και μόνο επιδοτούμενης λύσης (σύνθεσης προϊόντων/υπηρεσιών), η οποία τιμολογείται και εξοφλείται συνολικά σε μία συναλλαγή, με μέρος της εξόφλησης να προέρχεται από εξαργύρωση επιταγών του Προγράμματος (δημόσια χρηματοδότηση).
► Κάθε δικαιούχος των Κατηγοριών 2,3 ή 4 δύναται να χρηματοδοτηθεί για την αγορά μίας ή και παραπάνω επιδοτούμενων λύσεων. Η κάθε επιδοτούμενη λύση τιμολογείται και εξοφλείται συνολικά σε μία συναλλαγή, με μέρος της εξόφλησης να προέρχεται από εξαργύρωση επιταγών του Προγράμματος (δημόσια χρηματοδότηση).
Για να είναι δυνατή η αγορά λύσεων μέσω πολλαπλών συναλλαγών, η αναλογούσα ενίσχυση δύναται να κατανεμηθεί σε παραπάνω της μίας επιταγές (οι οποίες στο σύνολό τους θα αθροίζουν την συνολική αξία voucher που αναλογεί στο δικαιούχο).
Για τις ανάγκες του Προγράμματος, παρατίθενται οι ακόλουθοι ορισμοί:
Επιδοτούμενη Λύση
Κατάλληλη σύνθεση
(α) ενός ή περισσότερων ψηφιακών προϊόντων/υπηρεσιών,
καθώς και
(β) συναφών με τα παραπάνω συμπληρωματικών υπηρεσιών,
οι οποίες τιμολογούνται και εξοφλούνται συνολικά σε μια συναλλαγή και επιχορηγούνται μερικώς μέσω δημόσιας χρηματοδότησης (εξαργύρωσης κουπονιού)
Όπου:
► Ψηφιακά προϊόντα/υπηρεσίες: Τυποποιημένα προϊόντα τα οποία κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, διατίθενται προς πώληση (perpetual licensing) ή παρέχονται με τη μορφή συνδρομητικής υπηρεσίας (as a service) και ανήκουν σε μία από τις επιλέξιμες κατηγορίες (βλ. επόμενες παραγράφους). Κάθε ψηφιακό προϊόν/υπηρεσία θα πρέπει να εγκριθεί προτού αξιοποιηθεί σε μία επιδοτούμενη λύση. Οι σχετικές αιτήσεις για την έγκρισή τους γίνονται από κατασκευαστές, αντιπρόσωπους, διανομείς και εισαγωγείς (Κατηγορία 2 προμηθευτών του Προγράμματος), ενώ η διάθεσή τους στους Δικαιούχους από παρόχους ψηφιακών λύσεων (Κατηγορία 1 προμηθευτών του Προγράμματος).
► Συμπληρωματικές υπηρεσίες: Προαιρετικές* υπηρεσίες που παρέχονται συμπληρωματικά με τα βασικά ψηφιακά προϊόντα/υπηρεσίες, συμβάλουν στην καλύτερη εφαρμογή/αξιοποίησή τους και ανήκουν σε μία από τις επιλέξιμες κατηγορίες συμπληρωματικών υπηρεσιών (βλ. επόμενες παραγράφους). Οι συμπληρωματικές υπηρεσίες δε χρειάζεται να εγκριθούν προτού συμπεριληφθούν σε μία επιδοτούμενη λύση, εφόσον ανήκουν σε κάποια από τις επιλέξιμες κατηγορίες και συνοδεύουν το βασικό ψηφιακό προϊόν/υπηρεσία. Υπόκεινται όμως σε συγκεκριμένους περιορισμούς που αναλύονται στη συνέχεια.
* Μία λύση μπορεί να περιλαμβάνει μόνο ψηφιακά προϊόντα/υπηρεσίες, χωρίς την ύπαρξη συμπληρωματικών υπηρεσιών.
► Σύνθεση επιδοτούμενης λύσης: Μία επιδοτούμενη λύση είναι σύνθεση ενός ή περισσοτέρων εγκεκριμένων ψηφιακών προϊόντων/υπηρεσιών και προαιρετικά, μίας ή περισσοτέρων συμπληρωματικών υπηρεσιών. Η σύνθεση γίνεται από τον πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών τη στιγμή της παραγγελίας/ αγοράς, αποτυπώνεται πάνω στο παραστατικό και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε δικαιούχου.
Προσοχή: Προέγκριση απαιτείται για τα συστατικά στοιχεία μίας λύσης και ειδικότερα για τα ψηφιακά προϊόντα/υπηρεσίες, όχι για την κάθε διαφορετική λύση/σύνθεση.
► Συνολική τιμολόγηση/εξόφληση: Δεδομένου του χαρακτήρα του Προγράμματος, της χρήσης voucher και της απαίτησης για δημόσια επιχορήγηση επί εξοφλημένων δαπανών, κάθε επιδοτούμενη λύση θα πρέπει να τιμολογείται από εγκεκριμένο Πάροχο Ψηφιακών Λύσεων (Προμηθευτή κατηγορίας Ι). Οι δικαιούχοι θα πρέπει να εξοφλούν το υπόλοιπο (πλην επιχορήγησης) καθαρό ποσό, καθώς και το σύνολο του ΦΠΑ, ενώ η διαφορά καλύπτεται από επιταγές του Προγράμματος. Με την εξαργύρωση του voucher το φορολογικό παραστατικό θα πρέπει να λογίζεται ως συνολικά εξοφλημένο.
Οι προμηθευτές είναι εξολοκλήρου υπεύθυνοι για την επιλογή των κατάλληλων λύσεων, οι οποίες θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ελάχιστες απαιτήσεις του Προγράμματος.
4. Διάρκεια Υλοποίησης
Για τους δικαιούχους της κατηγορίας 1
Πραγματοποίηση αγορών ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών με χρήση των vouchers: έως 31/10/2022
Ολοκλήρωση πάσης φύσεως πληρωμών & ολοκλήρωση προγράμματος: έως 30/12/2022
Για τους δικαιούχους των κατηγοριών 2, 3 και 4
Πραγματοποίηση αγορών ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών με χρήση των vouchers: έως 31/03/2023
Ολοκλήρωση πάσης φύσεως πληρωμών & ολοκλήρωση προγράμματος: έως 31/05/2023
5. Όρια επενδυτικών σχεδίων – Ένταση Ενίσχυσης
Στο πλαίσιο του Προγράμματος δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης επιταγών (vouchers), βάσει του μεγέθους της επιχείρησης σε όρους απασχόλησης και ειδικότερα ανά Κατηγορία Επιχειρήσεων ως ακολούθως:

6. Ημερομηνίες Υποβολών
Οι ενδιαφερόμενοι Οικονομικοί Φορείς (Δυνητικοί Δικαιούχοι και Προμηθευτές) καλούνται να λάβουν υπόψη τους τα κάτωθι χρονικά ορόσημα:
Προμηθευτές
Αιτήσεις συμμετοχής Προμηθευτών στο Πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλονται στην ψηφιακή πλατφόρμα από την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 και καθ’ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος.
Αιτήματα έγκρισης ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών προς επιδότηση από το Πρόγραμμα υποβάλλονται από ήδη εγκεκριμένους προμηθευτές καθ΄ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος.
Δικαιούχοι Κατηγορίας 1
Αιτήσεις Χρηματοδότησης ειδικά για δικαιούχους που εμπίπτουν στην κατηγορία ένα (1), μπορούν να υποβάλλονται από την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, έως και την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022.
Ως ημερομηνία λήξης της μεταβατικής περιόδου (cooling off period) για την οποία επιτρέπονται ορισμένες μόνο (κατ’ εξαίρεση) περιπτώσεις εξαργύρωσης vouchers, ορίζεται η Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022.
Ως ημερομηνία ολοκλήρωσης των πάσης φύσεως πληρωμών και ολοκλήρωσης του Προγράμματος για τη συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων ορίζεται η Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023.
Δικαιούχοι Κατηγοριών 2, 3 και 4
Αιτήσεις Χρηματοδότησης ειδικά για τους δικαιούχους που εμπίπτουν στις κατηγορίες δύο (2), τρία (3) και τέσσερα (4), μπορούν να υποβάλλονται από την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, έως και την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022.
Ως ημερομηνία λήξσης της μεταβατικής περιόδου (cooling off period) για την οποία επιτρέπονται ορισμένες μόνο (κατ’ εξαίρεση) περιπτώσεις εξαργύρωσης vouchers, ορίζεται η Παρασκευή 28 Απριλίου 2023.
Ως ημερομηνία ολοκλήρωσης των πάσης φύσεως πληρωμών και ολοκλήρωσης του Προγράμματος για τη συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων ορίζεται η Τετάρτη 31 Μαΐου 2023
7. Προϋπολογισμός Δράσης (σε Δ.Δ.)
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 180.000.000 € και κατανέμεται στις επιμέρους κατηγορίες δικαιούχων ως εξής:
Κατηγορία 1: 90.000.000 €
Κατηγορία 2: 40.000.000 €
Κατηγορία 3: 30.000.000 €
Κατηγορία 4: 20.000.000 €
8. Κριτήρια Αξιολόγησης Επενδυτικού Σχεδίου
Αριθμός προσωπικού σε ΕΜΕ
Κύκλος Εργασιών προς ΕΜΕ
Μήνες Λειτουργίας
Η κύρια δραστηριότητα εμπίπτει σε ΚΑΔ Μεταποίησης ή σε λοιπούς κλάδους ΚΑΔ RIS3
Η έδρα της επιχείρησης βρίσκεται σε ορεινή, μειονεκτική ή νησιωτική περιοχή
Επισημάνσεις
Τα δεδομένα απασχόλησης και κύκλου εργασιών θα αντλούνται από το ίδιο έτος αναφοράς.
Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων των οποίων η χρήση λήγει σε διαφορετική ημερομηνία της 31.12 εκάστου έτους, εφαρμόζονται αναλογικά τα αναφερόμενα στην αμέσως ανωτέρω επισήμανση (αξιοποίηση δεδομένων προσωπικού και κύκλου εργασιών για περίοδο αναφοράς που αντιστοιχεί στην τελευταία κλεισμένη διαχειριστική χρήση).
Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων, των οποίων η τελευταία κλεισμένη διαχειριστική χρήση δεν είναι πλήρους 12μηνης διάρκειας (π.χ. νέες επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του έτους αναφοράς της τελευταίας κλεισμένης διαχειριστικής χρήσης), θα πραγματοποιείται αναγωγή σε 12μηνη διάρκεια.
Η κατάταξη πραγματοποιείται ανά Κατηγορία Επιχειρήσεων
Στο πλαίσιο του Προγράμματος χρηματοδοτούνται οι επιλέξιμες επιχειρήσεις, βάσει της βαθμολογικής τους κατάταξης, έως του ορίου του διαθέσιμου προϋπολογισμού (Δημόσιας Δαπάνης) του Προγράμματος.